metamor

nyári táborok

 

Képzőművészeti és természetjáró táborainkat 2013 óta szervezzük Zsámbékon, a Nyakas –hegyen.

A Mini Műterem székhelye, ami egyben a lakhelyünk is, nyújt otthont a táboroknak. A 2600 m2 es kertben medence, játszótér áll a táborlakók rendelkezésére. Jó időben a teraszokon, rossz időben a műteremben zajlik az alkotás. A kirándulások a szőlőhegyen és a ház mögött kezdődő Nyakas-tetőn, ezen a sajátos mikroklímájú, erdős, rétes, gyönyörű panorámával rendelkező helyen zajlanak.   A tematikus táborok napi programjaiban az alkotásra és a kirándulásra, mozgásra egyaránt hangsúlyt fektetünk, ami megalapozza a jó és aktív tábori hangulatot. A napi háromszori étkezést a Pátyi Avokado Ételmanufaktúra biztosítja. A jövőben, egyesületi támogatással már nem csak napközis, hanem egész hetes táborok szervezését is tervezzük.

Táborainkról a legtöbbet a képek mondják el, de alább olvashattok eddigi témáinkról. A meghirdetett hetek egy adott kultúrkör, vagy korszak motívumaiból, szokásaiból, műalkotásaiból szemezgettek, ezeket készítettük el, esetenként kisebb előadás, vendégség, kiállítás zárta a tematikus heteket. 2015 –től a programokat meghívott előadókkal színesítjük, akik különféle, a festészeten, grafikán kívüli technikákat mutatnak be. Ilyenkor a téma ezek köré épül, mint pl.: a Távol-keleti héten, ahol idén shiatsu masszázs technikákat is elsajátíthattak a gyerekek. Terveink között szerepel a meglévő partnerkapcsolatok fenntartása és újak kiépítése. Alkotó programokat, művészettörténetet játékos formában szinte végtelen variációban, rengeteg kultúrkör mellé rendelhetünk, az, hogy melyiket választjuk, az ismerősök, barátok vállalkozó kedvén is múlik. Zsámbékon és a környékén élő további alkotók meghívása szintén szerepel jövőbeli terveinkben.

 

2013

Indián Tábor

Első táborunkban az indián falu, a totemoszlop és harci díszek készítése mellett sziklamászást, nyomolvasást is tanulhattak a résztvevők. Gyurmából elkészítettünk néhány olyan állatot, amelyeknek fontos szerepe van az indián kultúrában.  A fegyverek mintázata és a sátrak díszítése is fontos szerepet kapott.

 

Középkori Hét

Ezen a héten nemcsak a néhai Frank Birodalom művészettörténeti emlékeit vizsgáltuk meg, és írtuk át rajzos és festői eszközökkel, hanem tanulmányoztuk a lovagi tornák rendszabályait, páncélt, és hintót készítettünk, hanem ősi várromokat kerestünk, gyógynövényeket gyűjtöttünk, megismerkedtünk a Fekete Varjú boszorkánnyal, és igyekeztünk elsajátítani a lovagi rendszabályokat, a hölgyek tiszteletét is. A várúrnők fejedelni öltözéket, a lovagok ékes páncélt festettek maguknak.

2014

Japán Hét

A japán kultúra rengeteg olyan feladatot adott, amit a gyerekek szívesen elkészítettek, hiszen a szigetország ősi művészetében nem sok minden változott az idők során. A természetes anyagok, az egyszerűség jellemzi most is.  Kimonót festettünk, amihez maszk szerű arcfestés illik, apró japán kerteket készítettünk sinto kapuval, illetve szamuráj páncélzatokat. A táborzárón a gyerekek teaszertartással köszöntötték a vendégeket.

 

Kalóz Hét

A kalózkodáshoz nem kellett sok segítség, a tábor résztvevői hamar ráhangolódtak a hangulatra. A kert hamarosan banditák búvóhelyévé, változott. Egy raklaphajó feldíszítése, berendezése volt a feladat, hogy aztán a félelmetes járművel kiköthessünk a lakatlan szigeten, és kincskeresésre indulhassunk. A kézzel varrott vitorlától a titkos térképekig mindent a gyerekek készítettek, csakúgy, mint a végül megtalált kincsből azokat a „modern” szobrokat, amik a tengeri szörny legyőzéséhez használtunk. Néhány napig egy kecske is a vendégünk volt, aki nagyon jól érezte magát a fedélzeten, valamint a kirándulásokon is, a kalózok felügyelete alatt.

 

 

Cirkusz Tábor

A vándorcirkusz résztvevői közül legtöbben a trambulint, a karikát és a kötéltáncot favorizálták, így aztán a cirkuszigazgatónak könnyű dolga volt.  A balerinákat, oroszlánokat egyszerre vezetette fel a porondra, hogy aztán némi tülekedés után, mindenki előadhassa a neki leginkább tetsző mutatványt. A hinták és a légtornászok kötéllétrái is bekapcsolódtak a játszótéri előadásba, ahol a cirkuszi sátor is felállításra került.  Elhatároztuk, hogy a hetet megismételjük, hiszen bohóc nélkül nem cirkusz a cirkusz…

 

2015  Cirkusz II.

Az évet más nem is indíthatta tehát, mint a Pöttöm Nagycirkusz következő előadása. Mini cirkuszok készítése után nekiláttunk a jelmezek, álarcok megtervezésének, és elkezdtük begyakorolni a friss műsorszámokat. Így aztán az oroszlánokat idén már bohócok is követték, a trambulin művészei után célba dobás, vízibomba és a gyerekek saját koreográfiájú táncelőadása szórakoztatta a záró délutánon a nagyérdemű közönséget. A héten az elmaradhatatlan felfedező túrákat grimaszverseny, famászás és egyensúlyozó verseny egészítette ki, hogy az artisták és előadóművészek ne jöjjenek ki a gyakorlatból.

 

Távol-keleti hét a Suli Szamurájjal

Az év első meghívott vendége Pákh Ildi, a Suli Szamuráj program egyik vezetője volt. A shiatsu masszázs technikák gyakorlása töltötte ki a délelőttöket. Japán játékok, szokások, titkos szamuráj technikák tarkították a programot. Egymás tiszteletben tartása, test és lélek harmóniája, az egészség megőrzése, a helyes testtartás elsajátítása fontos szerepet kapnak a kifejezetten gyerekeknek átírt mini masszázsiskolában.  Ikebana készítése, origami sisak, és darumadár hajtogatása indította a képzőművészeti feladatokat, melyeket japán ecsetfestés, néhány egyszerű írásjel megtanulása követett. Első japán táborunknak méltó folytatása volt ez a hét, melynek végén a szülők bemutatót kaptak a gyerekektől a héten tanultakról. A kis teaházban japán sütemény és tea került felszolgálásra.

 

 

Tündérek, manók, trollok: Varga Anikó iparművésszel

Valódi „összművészeti” héttel zártuk a nyarat, amelynek kiállítására méltán lehetünk büszkék. A festett faágakból készült manók, manóházak és repülők tarka egyvelegét fotómontázsok, faliképek, textilbabák, trollok, és saját díszítésű pólók, valamint a manózenekar énekes, gitáros, tündérhangszerekkel felszerelt előadása tette teljessé. Faág szövőszék, varázsfonás és csodafurulya is készült. Az alkotók lelkesedését látva jövőre minden bizonnyal lesz folytatás.