metamor

nyári táborok

2019 es programjaink

tabor19

utinaplóflyer

építőtábor

rajzoloflyer

kutyaflyer

Eddigi táborainkról

Képzőművészeti és természetjáró táborainkat 2013 óta szervezzük Zsámbékon, a Nyakas–hegyen.

A Mini Műterem székhelye, ami egyben a lakhelyünk is, nyújt otthont a táboroknak. A 2600 m2 es kertben fedett műterem, játszótér áll a táborlakók rendelkezésére. Jó időben a teraszokon, rossz időben a műteremben zajlik az alkotás. A kirándulások a szőlőhegyen és a ház mögött kezdődő Nyakas-tetőn, ezen a sajátos mikroklímájú, erdős, rétes, gyönyörű panorámával rendelkező helyen zajlanak.   A tematikus táborok napi programjaiban az alkotásra és a kirándulásra, mozgásra egyaránt hangsúlyt fektetünk, ami megalapozza a jó és aktív tábori hangulatot.

 

műterem

veranda

playground4

house2

view

Programok 2018, nyártabor18-2

TÁBOR20183

Táborainkról a legtöbbet a képek mondják el, de alább olvashattok eddigi témáinkról. A meghirdetett hetek egy adott kultúrkör, vagy korszak motívumaiból, szokásaiból, műalkotásaiból szemezgettek, ezeket készítettük el, esetenként kisebb előadás, vendégség, kiállítás zárta a tematikus heteket. 2015–től a programokat meghívott előadókkal színesítjük, akik különféle, a festészeten, grafikán kívüli technikákat mutatnak be. Ilyenkor a téma ezek köré épül, mint pl.: a Távol-keleti héten, ahol shiatsu masszázs technikákat is elsajátíthattak a gyerekek. A Suli Szamurájjal azóta is együtt dolgozunk.

http://shiatsu-egyesulet.hu/suli-szamuraj/

Terveink között szerepel a meglévő partnerkapcsolatok fenntartása és újak kiépítése.

Kövessetek minket a Facebookon is!

https://www.facebook.com/groups/minimuterem/

https://www.facebook.com/minimuteremegyesulet/

 

Edddigi tematikus tábori heteink:

2013

Indián Tábor

Első táborunkban az indián falu, a totemoszlop és harci díszek készítése mellett sziklamászást, nyomolvasást is tanulhattak a résztvevők. Gyurmából elkészítettünk néhány olyan állatot, amelyeknek fontos szerepe van az indián kultúrában.  A fegyverek mintázata és a sátrak díszítése is fontos szerepet kapott.

 

Középkori Hét

Ezen a héten nemcsak a néhai Frank Birodalom művészettörténeti emlékeit vizsgáltuk meg, és írtuk át rajzos és festői eszközökkel, hanem tanulmányoztuk a lovagi tornák rendszabályait, páncélt, és hintót készítettünk, hanem ősi várromokat kerestünk, gyógynövényeket gyűjtöttünk, megismerkedtünk a Fekete Varjú boszorkánnyal, és igyekeztünk elsajátítani a lovagi rendszabályokat, a hölgyek tiszteletét is. A várúrnők fejedelni öltözéket, a lovagok ékes páncélt festettek maguknak.

2014

Japán Hét

A japán kultúra rengeteg olyan feladatot adott, amit a gyerekek szívesen elkészítettek, hiszen a szigetország ősi művészetében nem sok minden változott az idők során. A természetes anyagok, az egyszerűség jellemzi most is.  Kimonót festettünk, amihez maszk szerű arcfestés illik, apró japán kerteket készítettünk sinto kapuval, illetve szamuráj páncélzatokat. A táborzárón a gyerekek teaszertartással köszöntötték a vendégeket.

 

Kalóz Hét

A kalózkodáshoz nem kellett sok segítség, a tábor résztvevői hamar ráhangolódtak a hangulatra. A kert hamarosan banditák búvóhelyévé, változott. Egy raklaphajó feldíszítése, berendezése volt a feladat, hogy aztán a félelmetes járművel kiköthessünk a lakatlan szigeten, és kincskeresésre indulhassunk. A kézzel varrott vitorlától a titkos térképekig mindent a gyerekek készítettek, csakúgy, mint a végül megtalált kincsből azokat a „modern” szobrokat, amik a tengeri szörny legyőzéséhez használtunk. Néhány napig egy kecske is a vendégünk volt, aki nagyon jól érezte magát a fedélzeten, valamint a kirándulásokon is, a kalózok felügyelete alatt.

Cirkusz Tábor

A vándorcirkusz résztvevői közül legtöbben a trambulint, a karikát és a kötéltáncot favorizálták, így aztán a cirkuszigazgatónak könnyű dolga volt.  A balerinákat, oroszlánokat egyszerre vezetette fel a porondra, hogy aztán némi tülekedés után, mindenki előadhassa a neki leginkább tetsző mutatványt. A hinták és a légtornászok kötéllétrái is bekapcsolódtak a játszótéri előadásba, ahol a cirkuszi sátor is felállításra került.  Elhatároztuk, hogy a hetet megismételjük, hiszen bohóc nélkül nem cirkusz a cirkusz…

2015

 1. Cirkusz II.

Az évet más nem is indíthatta tehát, mint a Pöttöm Nagycirkusz következő előadása. Mini cirkuszok készítése után nekiláttunk a jelmezek, álarcok megtervezésének, és elkezdtük begyakorolni a friss műsorszámokat. Így aztán az oroszlánokat idén már bohócok is követték, a trambulin művészei után célba dobás, vízibomba és a gyerekek saját koreográfiájú táncelőadása szórakoztatta a záró délutánon a nagyérdemű közönséget. A héten az elmaradhatatlan felfedező túrákat grimaszverseny, famászás és egyensúlyozó verseny egészítette ki, hogy az artisták és előadóművészek ne jöjjenek ki a gyakorlatból.

 

2. Távol-keleti hét a Suli Szamurájjal

Az év első meghívott vendége Pákh Ildi, a Suli Szamuráj program egyik vezetője volt. A shiatsu masszázs technikák gyakorlása töltötte ki a délelőttöket. Japán játékok, szokások, titkos szamuráj technikák tarkították a programot. Egymás tiszteletben tartása, test és lélek harmóniája, az egészség megőrzése, a helyes testtartás elsajátítása fontos szerepet kapnak a kifejezetten gyerekeknek átírt mini masszázsiskolában.  Ikebana készítése, origami sisak, és darumadár hajtogatása indította a képzőművészeti feladatokat, melyeket japán ecsetfestés, néhány egyszerű írásjel megtanulása követett. Első japán táborunknak méltó folytatása volt ez a hét, melynek végén a szülők bemutatót kaptak a gyerekektől a héten tanultakról. A kis teaházban japán sütemény és tea került felszolgálásra.

3. Tündérek, manók, trollok: Varga Anikó iparművésszel

Valódi „összművészeti” héttel zártuk a nyarat, amelynek kiállítására méltán lehetünk büszkék. A festett faágakból készült manók, manóházak és repülők tarka egyvelegét fotómontázsok, faliképek, textilbabák, trollok, és saját díszítésű pólók, valamint a manózenekar énekes, gitáros, tündérhangszerekkel felszerelt előadása tette teljessé. Faág szövőszék, varázsfonás és csodafurulya is készült.

2016.

Állandó táborozóink már növögetnek, és rengeteg jó ötletet adnak, ami ránk fér, hiszen minden hét teltházzal működik immár!:)

1.Természetjárás a Nyakason

pókháló3

book93

virágok

Ezen a héten a tábor helyszíne mellett fekvő Natura 2000 természetvédelmi terület volt a felfedezés tárgya. Minden táborozó saját készítésű képes természetrajzfüzettel térhetett haza, miután bebarangolta a festői szépségű Nyakas hegyet, és még pókhálót szőni is volt alkalma…

 

2. Dinoszauruszok

Őskori táborunkban fiúk és lányok egy mini ásatással kezdték a programot, és a csontok, kövek feltárása után megalkottuk az őskort, állatokkal, növényekkel és tűzhányókkal. A Nyakas hegy ideiglenesen több millió éves kövületek lelőhelyévé változott, és megannyi képzőművészeti technika lett kipróbálva, miközben megpróbáltuk elképzelni, milyen is lehetett a vidék és az élővilág az ember megjelenése előtt.

work6

barlangrajz5

diorama6

3. Játékos anatómia

Fontos hét volt ez a táborok történetében, mert rengeteg lelkes művészünk most először ismerkedett meg a dolgok “belsejével”, a csontvázzal, mint tartó szerkezettel, és építhette be ezt eddigi tudásába, nemcsak rajzban. A héten velünk volt Pákh Ildi is, aki a frissen megszerzett anatómiai ismeretek segítségével még hatékonyabbá tette a Shiatzu oktatást. Vidám hét volt, rengeteg szép munka született.

skully6

suliszamurai3

skull2

4. Varázslóiskola

Az évet varázslóiskolával zártuk, és szinte minden műfajban varázsoltunk valamit.. A rét, az erdő, a mesék világa összeolvadt a művekben, megvizsgáltunk minden lehetséges mesebeli lényt, akivel, amivel eddig dolgunk volt, óvodában és iskolás korban. A lények, mesealakok, csodálatos állatok együtt változnak velünk, és ami különösen fontos számomra minden táborban: a kicsik és a nagyobbacskák egy “törzsként” működnek, tanítgatják egymást, ötleteket cserélnek, amitől mindenki frissen és inspirációkkal teli térhet haza.

summerbox3

broomstick

cherrythree

2017.

 1. Tánc, mozgás    Ezen a héten olyan képzőművészeti alkotásokat készítettünk, amelyek egy mini táncelőadáshoz kapcsolódtak. Vendégművészünk, Kiss Zsuzsa néptánc oktató egyedi koreográfiát készített a gyerekekkel, melyet a tábor utolsó napján adtak elő a résztvevők. A kert és a műterem táncstudióvá alakult, ahol a jelmezek, hangszerek is elkészültek. A tánc témájú rajzokon és festményeken kívül maga a mozgás élménye, a ritmus, a minta volt, amely összefűzte a kész műalkotásokat. 2017 től pedig még egy új kolléganő, Lotz Klári fotós csatlakozott a csapathoz.

  SDC18009

  19204914_1501149223291064_652798292_o

  SDC17895

 2. Indián hét  A cirkuszhoz hasonlóan az “indiánság” is olyas valami, amiben végtelen lehetőséget látok. Így aztán megismételtük ezt a hetet is, új öteltekkel, melyek az indián nép kultúrájából merítették a képzőművészeti alkotások alapanyagát. A törzs tagjai változatos anyagokkal dolgoztak, a tábor pedig folyamatosan vándorolt a Nyakas végtelen füves rétjein.

  small_totem2

  small_camp3

 3. small_pueblo3Űrutazás  A bogygók, a világűr, az űrlények, a Naprendszer titkai és az űrhajók voltak a központban ezen a héten. Síkban és térben, változatos anyagokkal alkottunk,  miközben mindenki gazdagodott némi természettudományos ismeretanyaggal, továbbá űrhajóskiképzésben részesülhetett a tábori játszótér kötélhintáinak segítségével…

small_ufók

small_SDC18358

small_DSCF6560

 1.  Lovak   Lovas hetünk igazán “felnőttesre” sikerült hiszen felsős gyakornokok segítették a 10 év alatti kisiskolás csapat munkáját. Reméljük, ez a jövőben is így lesz, mert az ifjak igazán megbecsülték a nagyok segítségét! Mindenki saját lovat készített a hét folyamán, melyekkel az utolsó napon egy akadályversennyel egybekötött kiállítás és lovasbemutató zárta az “Eszes Csacsi Lovarda” táborát.

  eszescsacsi2

  horse992

  puppet8