metamor

Western Dreams

bizarre, festészet, grafika, képzőművészet, western

No Comments


Share this post

Ebben a készülő sorozatban a nyugat alkonyát mutatnám be képzeletbeli szobrok ábrázolásával, ahol a hősi Vadnyugat egyes elemei kilépnek megszokott, megérdemelt és magasztos helyükről, egy tarka lázálom színpadára lépve.  A képeket Cormack Mc Carthy nyomasztó, mégis magával ragadó, elsöprő erejű irodalmi munkássága ihlette.

Amióta jómagam is western stílusú lovaglással foglalkozom, még közelebb került hozzám a vadnyugat hangulata. A filmeken lenyugvó naplemente helyett viszont engem sokkal inkább a Westworld sci fi sorozat  díszlet világa ragadott meg, ahol a vadnyugati pisztolyhősök sokszor önmagukat keresgélve kóborolnak a pusztában, az Új Világ ígéretének bűvöletében, hogy többnyire magányosan, egy napszítta bivalykoponya társaságában hajtsák álomra a fejüket. Másik kedves sorozatom, a Deadwood iróniája is felejthetetlen, az első vakmerő táborozók rémlenek fel előttem, akik arany után kutatva nem riadnak vissza sem egymás, sem az őslakosok lemészárlásától.

small_IMG_20190303_144004~2         small_IMG_20190303_143949~2        small_IMG_20190303_143943~3

small_IMG_20190303_143934~2       small_IMG_20190218_110506         small_IMG_20190218_110501

small_IMG_20190218_110455                 small_IMG_20190218_110449                   small_IMG_20190218_110442

Read more

ARTforKIDS – képzőművészet a gyermekvédelemben

Egyéb, festészet, gyermekvédelem, jótékonyság, képzőművészet, rajzóra

No Comments


Share this post

A Mini Műterem Egyesület vezetőjeként 2019 márciusától önkéntes munkában festészetet, grafikát és vizuális kultúrát kezdtem tanítani a bicskei Kossuth Zsuzsa gyermekotthonban, heti rendszerességgel.

A Batthyány kastély ódon falai között nagyjából hatvan gyermek nevelkedik lakásotthonokban. A kastély parkjában sportlétesítmények, ebédlő és iskola is található, a parkot a közelmúltban rekonstruálták, a hatalmas területen óriás platánfák hajolnak egy kis tó és a közepén lévő sziget fölé.

small_IMG_20190401_173735 small_IMG_20190401_173249

Az alkotás a kicsi, de lakályos alkotószobában zajlik, itt körülbelül 8-10 gyermek tud kényelmesen dolgozni. A Mini Műterem rajzórai programját szerettem volna itt is megvalóstani, miután a vezetőség zöld utat adott a projektnek. Az órák nyilvánosak, és a gyermekek a délutáni szabad idejükben vehetnek részt rajta. Egyetlen kitétel: a jó magaviselet, mely a nyugodt alkotókörnyezet feltétele.  Hamar kiderült, miután megismerkedtem néhány lelkes és rendkívül tehetséges diákkal, hogy a szabad alkotás itt mindennél fontosabb. Tematikus feladatokat is végzünk, de a hangsúly inkább a megfelelő eszközhasználat, különféle rajzi és festészeti technikák elsajátításán van. A képek készítésére szánt heti egy óra nem sok, de sikerült olyan folyamatot adni az alkotásnak, ami segíti az önálló munkát is,ha valaki ahét közben is dolgozik egy művén, azt az órá folytathatja, tovább alakíthatja.

mde small_IMG_20190930_162106 small_IMG_20190527_173229

Néhány hónap alatt remek kis csapat verbuválódott, a hétfő délutánokon igazán jól éreztük magunkat, sikerült megtalálni a közös hangot, ami elsőre igazi kihívásnak tűnt, mert a “külvilágból” érkezni ide, az otthon zárt világába nem könnyű. Az órákra kislányom is elkísért, aki tíz éves lesz, a rajzszakkör diákjai pedig 8-15 évesek.

Szívesen mesélnek a terveikről, az életükről a kastélyban, de a legtöbbet magukról a munkáikon keresztül tudnak elmondani.

mde small_evelinbeach mde

mde mde mde

small_evelintree mde mde

A projekt anyagi feltételeit az Egyesület teremtette elő,  a szükséges eszközöket tárgyi adomány formájában gyűjtöttük össze, illetve néhány festményemet bocsátottam árverésre, hogy ne csupán eszközöket tudjunk beszerezni, hanem a nyári Mini Műterem táborokban is vendégül láthassuk a gyerekeket, akik rendszeresen jártak az órákra. Idén nyáron négy diákot tudtunk fogadni, ami nagy eredmény, hiszen ehhez csak az adományokból befolyt összeget használtuk fel.

Nyár végén, szeptemberben folytatni kezdtem a munkát, immár kibővült csapattal.  Merész terveket szövögetve újabb gyűjtést indítottam, melynek eredményeképp olajfestéket, vásznakat, ecseteket vásároltunk, és az őszi szezonban immár elindult a “komoly” festészet. A jövőben egy kiállítás tervei körvonalazódnak, ha megfelelő anyag gyűlik össze. Mint látható, ez nem a növendékeken múlik, hiszen az alkotókedv töretlen, azt gondolom, hogy kölcsönösen inspiráljuk egymást, a munkánknak csupán az anyagi lehetőségek szabnak határt. Célom, hogy a hátrányos helyzetben lévő, de érdeklődő és tehetséges gyermekek lehetőséget kapjanak az alkotásra, és mind művészettörténeti, mind technikai képzésben részesüljenek. Ezzel nem csak lelki segítséget kapnak, az alkotás terápiás hatását tekintve, hanem elsajátíthatják az festészet, rajz szakmailag fontos elemeit, mely későbbi tanulmányaik során a segítségükre lehet, eddig ismeretlen dimenziókba nyújtva bepillantást. NEm csupán megbecsülést, saját munkájuk iránti elkötelezettséget tanulnak, hanem a kreatív gondolkodást is elsajátíthatják. Mindezt nemcsak az intézmény falain belül, hanem nyári táborokkal, kulturális programokkal, kiállításlátogatással egybekötve folytatnánk továbbra is.

Ha szeretnéd támogatni  Egyesületünk ARTforKIDS projketjét, megteheted tárgyi adomány formájában (farostlemez, olajfesték, ecset, vászon, asztali állvány, illetve bármi egyéb, az alkotáshoz szükséges anyag adományozásával), illetve anyagi segítséget is elfogadunk.

Számlaszámunk:

Mini Műterem Egyesület

Erste bank

11600006-00000000-77551676

A weboldalon található képeim megvásárlásával is támogathatod az ügyet. Kérdés és további információ kérése esetén lépj kapcsolatba velünk.

email: metamorart@gmail.com

contact: 20 2537628

Munkánkról hétről hétre tájékozódhatsz az egyesület Facebook oldalán is, itt a növendékek legfrissebb órai munkái folyamatosan megtekinthetők.

https://www.facebook.com/minimuteremegyesulet/

small_IMG_20190324_091324 small_IMG_20190226_081059

 

Read more

2016 nyári táborok

Egyéb

No Comments


Share this post

Kedves Érdeklődő!

Alább látható idei nyári táboraink részletes programja.

Válogass bátran! Amit érdemes tudni: Képzőművészeti, alkotó táborok mindezek, idén némi természettudománnyal és testkultúrával kiegészítve. Játékos anatómiai hetünkön, akárcsak tavaly, Pákh Ildi Shiatsu masszázs oktató a vendégünk, akivel közösen masszázsfogásokat tanulunk, miközben picit megismerjük a testrészeket.

Tavalyi iparművészeti, textiles hetünk is folytatódik Varga Anikóval, idén egy varázslóiskola keretein belül…

Dinoszauruszos hetünkre minden lelkes ifjú régészt várunk, természetjárós hetünkre pedig azokat, akik szeretnek kirándulni, mert ezen a héten az alkotó munkát sok felefedezőút egészíti majd ki.

Jelentkezés, további információk: 20 253 7628

Várunk szeretettel!

Szemethy Orsi, és a Mini Műterem

tabor4webtabor3webtabor2webtabor1web

 

 

 

Read more

Részletes tábori programok 2015 nyár

nyári tábor

No Comments


Share this post

 

Alább olvashatjátok az idei táborok részletes programjait.

A helyszín: Zsámbék, Nyakas-hegy, a Mini Műterem Egyesület “birtoka”. (a korábbi bejegyzésekben rengeteg fotót láthattok róla, melyeket tavaly és azelőtt készítettünk.)

A résztvevők: jómagam, és kolléganőim. Idén minden héten hárman leszünk a gyerekekkel, ezen kívül két kutya és két macska. Igény szerint kecske (cirkuszi hét) még kölcsönözhető. :)

A tábor díja idén: 28 000 Huf, testvéreknek 25 000 Huf, ami az öt napi három étkezést is tartalmazza.

A napok 9-től 5ig tartanak, minden hét utolsó délutánja “nyílt nap”, ahová a szülőket és tesókat is várjuk.

Az étkezést a pátyi Avokado ételmanufaktúra biztosítja. Aki valami különlegeset (pl.: glutén, laktózmentes, vagy egyszerűen csak egészséges, netán “paleo”) szeretne, ők elkészítik.

Kolleganőim: Gerzsenyiné Szuhai Henrietta, óvónő, anyuka

Vígh Ildikó, aki amellett, hogy anyuka, különleges nevelést igénylő gyerekekkel is foglalkozik.

“vendég” oktatók, akik remélhetőleg állandó tagok lesznek:

Horváth Bíbor, képzőművész

http://horvathbibor.uw.hu/

Pákh Ildikó, masszőr

https://www.facebook.com/suliszamuraj

Varga Anikó, ipaművész

http://www.meska.hu/Shop/index/2282

 

Az időpontok:

  1. június 22-27: Magyar népmesék, régi népi játékok
  2. június 29- július 3: Bukfenc Bábszínház
  3. július 6-10:  A Pöttöm Nagycirkusz előadása

 

  1. július 20-24: Távol –keleti utazás a Suli Szamurájjal
  2. július 27-31: Tündérek, manók, trollok- Varga Anikó iparművésszel

KONTAKT, INFO:

+36 20 253 7628

 

 

Read more

MINI MŰTEREM: Ovirajz és tábori tematika 2014/15, – vallomásos kivitelben

Egyéb, festészet, nyári tábor, rajzóra

No Comments


Share this post

Elkezdődtek az ovis rajzórák. Első nap csodás dolog történt: Háromszög Országot szétdúlta a vad tornádó, a háromszög, kör és négyzet manók darabokra estek! Még szerencse, hogy volt néhány ügyes gyermek, akik helyre pofozták a társaságot, és színes papírformákból, ragasztó segítségével megalkották a manócskákat.

A rajzórákon, ahol egyelőre zsámbéki és pátyi ovisokkal dolgozunk együtt, hasonlóan zajlanak az órák, mint a nyári táborok képzőművészeti részében. A témákhoz meghatározott eszközök tartoznak, amelyekkel dolgozunk, vannak kitűzött céljaink, amelyeket meg akarunk valósítani, de alapvetően óráról órára a csoportban részt vevő gyerekek személyisége, kreativitása alakítja a programunkat.

Néhány szó a technikai tudásról

Pedagógiai tapasztalatként öt év általános iskolai és gimnáziumi gyakorlatot tudhatok magam mögött, a Zsámbéki Művészeti Iskolaközpontban töltött időt. Képzőművészként dolgoztam itt, ami előny és hátrány is, de visszagondolva a kezdeti nehézségekre, és azok „kreatív” megoldására, inkább előnyként tekintek rá. A a gyerekekben rejlő őszinte művészetről, és annak előhívásáról legtöbbet a tanítványaim tanították meg nekem az , itthon pedig a kislányom, aki nemsokára öt éves lesz. A nyári táborokat, melyeket két éve szervezek, az ő életkorához alakítottam, így tavaly 4 és 14 éves korú gyerekekkel foglalkoztam.  Festőként „nincs más dolgom”, mint beülni közéjük, figyelni rájuk, felkelteni az érdeklődésüket, és becsalogatni őket az alkotás iskolájába, ahol persze nem árt elsajátítani néhány technikai trükköt, az anyagokkal kapcsolatos bánásmódot.

Nem mindegy, mennyi vizet teszünk az ecsetre, mielőtt a festékbe mártanánk, eláztatjuk e teljesen a vízfestékes dobozt, vagy sikerül ragyogó, erős színeket elővarázsolni belőle. Nem mindegy, szétgyilkolásszuk e a filctoll hegyét, vagy csodás kacskaringókat rajzolunk vele. Nem mindegy, hogy tudunk e százféleképpen rajzolni egy egyszerű grafitceruzával, amivel lehet pontos, tűhegyes, egyenes vonalat húzni, de satírozni is, – ha éppen egy tigris bundáját szeretnénk megjeleníteni. Az agyag akkor tapad, akkor formázható, ha alaposan meg van gyúrva és elég vizet adunk hozzá. Az olló, ragasztó sem engedelmeskedik elsőre, de ahhoz, hogy öröm legyen az alkotás, fontos túlesni az anyagismereten, elsajátítani a megfelelő eszközhasználatot.

….és arról, mire jó mindez

A lényeg a felszabadult fantázia és az anyagokhoz való viszony, az önkifejezés szabadsága, ami nem csak az alkotásban, hanem az életben is fontos. A világhoz való viszonyunk attól is függ, mit látunk meg belőle, hogyan bánunk a környezetünkben levő anyagokkal. Barátságosak e azok a számunkra, befolyásolhatjuk, alakíthatjuk e a körülöttünk levő világot. Ha megismerjük és tiszteljük a természeti és az épített környezetet, kinyílik számunkra a világ és könnyebben megtaláljuk a helyünket benne.

Az óvodás és a kisiskolás korú gyerekek között sokan küzdenek olyan problémákkal (figyelemzavar, mozgáskoordináció, hiperaktivitás, stb.) amelyek leküzdésében fontos szerep jut a művészet terápiás hatásának. Mint ahogy a természet közelsége, az anyagokkal való bánásmód is segít olyan területek fejlesztésében, amelyek el vannak hanyagolva, nincsenek felfedezve, kihasználva. A kisgyerekek rengeteg elvárással kerülnek szembe, amikor kikerülnek az otthonukból, hogy ne legyenek túlterheltek, frusztráltak, fáradtak, a rajzórákon szeretnénk elkerülni a „különóra” hangulatot. Az alkotás összpontosítást, energiát igényel, sok türelmet és odafigyelést, de csak akkor tölt fel, ha a benne lévő játékosság marad az első helyen. Célunk, hogy a gyerekek felfedezzék a művészet jótékony hatását, felszabadítsák magukban a kreatív energiákat, és önállóan tudják használni azt.

Művészettörténet

Ovisok, kisiskolások számára a „művészettörténet oktatás” csak játékos, mondhatni szerepjátékos formában érdekes. A tábori és az otthoni tapasztalataim szerint egy művészeti album közös végiglapozgatása, a meseolvasáshoz, vagy a közös képeskönyv nézegetéshez hasonlóan hatalmas élmény a kisgyerekek számára. A legtöbb művészeti könyv, illetve különféle népekkel és korokkal foglalkozó album nem válogat, tehát fontos, hogy csak olyan képeket mutassak a gyerekeknek, amelyekhez megfelelő magyarázatot is tudok fűzni. A legtöbb, gyerekeknek készült ismeretterjesztő sorozatban szerencsére csak elvétve találunk nagyon véres, vagy naturális képeket, mondjuk egy azték áldozati rítusról, mert ezek kifejezetten gyerekeknek készültek. Gyerekkoromban –képzőművész családban élve – rengeteg időt töltöttem antikváriumban vásárolt National Geographic magazinok tanulmányozásával, illetve művészeti albumok nézegetésével, amikben sokszor félelmetes, vagy érthetetlen képekre bukkantam, de ezeket –irányítottan- könnyű kiszűrni. Varázslatos élmény még egy négyéves számára is, amikor együtt átnézünk egy a régi japán, vagy egyiptomi művészetről szóló könyvet, s miután kellőképpen beleéltük magunkat az adott kor és kultúra világába, magunk is készíthetünk olyan tárgyakat, amilyeneket láttunk. A táborban pedig, ahol akár egy egész hetet is szentelünk egy kultúrának, az adott nép bőrébe is lehet bújni. egy japán, vagy indián tábori hét végére rengeteg apróság lerakódik a nebulók fejében, amit nem feltétlenül használ a mindennapokban, de beépül a tudáskészletébe és gazdagítja azt.

Hagyományok

A művészeti hagyományok minden népnek a legősibb értékei közé tartoznak, amik olykor feledésbe merülnek, aztán ismét előbukkannak. A legjobb, vagy legideálisabb persze talán az, ha sosem tűnnek el, és mindig tudunk alakítani rajtuk, hozzájuk tenni és táplálkozni belőle. Saját és más népek kultúráját megismerve és tanulmányozva olyan ismereteket is szerezhetünk, amelyek segítenek megérteni a világban most is zajló folyamatokat.

A gyerekekkel való munka során tapasztaltak szerint kialakítottam magamnak néhány pedagógiai elvet, amit a táborban, a rajzórákon, és egyáltalán, az „életben” fontosnak tartok. (a magam számára is.)

A szabályok, melyek a KICSIKRE vonatkoznak. (3-tól 8 éves korig)

–          Hagyd, hogy úgy csinálja a gyerek, ahogy ő szeretné. Ez nem jelenti, hogy hagyd, hogy helytelenül használja az eszközöket, de ha már ura a kezében lévő ceruzának, krétának, vagy bármilyen anyagnak, kerüld el a sémákat. Ne akard, hogy ugyanazt rajzolja, amit te, vagy amit a többiek. Rajzolja, készítse el a dolgot úgy, ahogy azt ő a legjobbnak érzi.

 

–          Ne csináld meg helyette. Lehet, hogy az első királylány, tigris, vagy lovas huszár iszonyú girbegurba lesz, az első agyagtálka teljesen szétcsúszik, de ha megcsinálod neki, akkor nem küzd meg az anyagokkal, nem lesz sikerélménye és elveszti az élményt, amit a lassú folyamat kínál, amely során létrejön az alkotás, amit egyedül ő készített el.

 

–          Ne mondd neki, hogy ügyetlen, és a többiek ügyesek. A többiek esetleg csak egy kicsit türelmesebbek, mint ő. Fontos, hogy a gyerekek rájöjjenek, a jó munkához idő kell. Türelmesnek kell lennie. Ez nem olyan, mint egy mese a tévében. Ahhoz, hogy a papíron életre keljen a mesefigura, bizony el kell vele bíbelődni néhány percig. Amikor rájön, hogy alkotás közben megszűnik az idő, máris sikerült átadni neki a lényeget.

 

–          Hagyd, hogy telerajzoljon száz lapot irkafirkákkal. Nincs jogunk eldönteni, hogy neki melyik firka az, ami már hasonlít arra, amit ő először elképzelt magának. Ha az óra végén összegyúrja a kis agyaglovat, amit készített, nem baj. Nem az ötéves tervet kell teljesítenünk, hanem azt szeretnénk, hogy jól érezze magát. Lehet, hogy a következő lovacska már tetszeni fog neki, és az majd megmarad az utókor számára. Hadd fejlődjön a saját tempójában, hadd gyakoroljon kedvére. A művészet teljesítmény, de nem elvárás.

 

–          Mielőtt kiállítást rendezünk a művekből, zsűriztessük le a munkákat a gyerekekkel Ők döntsék el, mely munkáikat tartják érdemesnek arra, hogy a nagyközönség elé álljanak vele. Érezzék, hogy mi nemcsak a műveiket, őket is tiszteletben tartjuk. Rengeteg szabály veszi körül őket. A „művészetben” legyen minél nagyobb mozgásterük. A gyerekek sokszor egyébként is hajlanak rá, hogy adjanak a velük együtt munkálkodó felnőtt döntését (előbb utóbb) elfogadni, tehát a véleményünk elmondása fontos, de a végső döntés maradjon az övé.

 

–          Kapcsolódhatunk az őket éppen foglalkoztató dolgokhoz, illetve a már kitalált témát lehet kötni ehhez. Példa idei táborunk „kalóz” tematikájú hete. Itt volt egy feladat, amikor a megtalált „kincsekből” (aranyszínre fújt pléh evőeszközök, és különböző talált tárgyak, furcsa formájú vasdarabok, alkatrészek) szobrot kellett készíteni, hogy kijussunk a lakatlan szigetről. Miután a kincskereséshez térkép is tartozott, az egyébként is erre „hajlamos” néhány gyerkő boldogan vetette rá magát a térképkészítésre. Ebbe belefeledkezve rengeteg szépen kidolgozott térkép készült el, miközben a többiek vicces figurákat, alakzatokat készítettek a kincsből. Az egyik kisfiúról pedig kiderült, hogy nagyon jó érzéke van a szerkezetek tervezéséhez. Ő tehát nem szobrokat, hanem kis, mechanikus robotokat hozott létre a rendelkezésre álló csillogó fém kacatokból. Így egy feladat megoldása alatt több irányba is elindultunk, végül pedig mindenki büszke lehetett arra, amit készített.

 

–          A kommersz mindig ott lapul a háttérben, de ez még talán nem a világvége… Van olyan pedagógiai irányzat, ami óvja a gyerekeket a nem „kézműves”, bolti játékoktól, legyen az műanyag autó, Barbie baba, póni, Hello Kitty, vagy egyéb „konzum”tárgy. Az elméletük érthető, képzőművész szemmel azonban az álláspontom mégis megengedő. Egyrészt nem gondolom, hogy ki tudunk szakadni a való világból, vagy ha még ez sikerül is, az izoláltság nem feltétlenül hasznos. Másrészt pedig azzal, hogy ízlés rendőrséget állítok fel, talán a kelleténél sokkal szigorúbb döntést hozok, mint amennyire a probléma – a konzumtárgyak uralma a gyerekek felett – valós.  A gyerekek rugalmasak, és sokkal kevésbé befolyásolhatók, ha elég sokféle inger veszi körül őket, azaz van választási lehetőségük. A művészeti képzés egyik feladata ennek a közegnek a megteremtése.

–          Végül pedig: Vissza a természetbe!

 

Fontosnak tartom, hogy a táborokban a természetjárás, megfigyelés, kalandozás legalább akkora szerepet kapjon, mint az alkotás. Biztos vagyok benne, hogy a kreativitás egyik alapja az, amikor a természetben található alapanyagok számolatlanul vesznek körül minket. A fantázia megmozgatására tökéletes egy „üres” rét, egy zegzugos kert, vagy erdő. Egyik kedvenc élményem tavalyelőtti indián táborunkhoz kapcsolódik. Itt a hét utolsó napjára elkészültek a sátrak, a gyerekek négy csapatot alkotva berendezték a maguk kis faluját a kertben. Minden sátrat önállóan díszítettek, festettek ki és rendeztek be. (dicséretes, hogy a „tábori kutya” is kapott egy külön sátrat az indiánoktól..) Indultam, hogy megörökítsem a kis falut. Közeledve a táborhelyhez egy bokor mögül távoli képeket szerettem volna készíteni először a helyszínről. A teleobjektívbe pillantva azonban egészen belefeledkeztem a gyerekek tevékenykedésébe, akik mezítláb, átszellemült arccal serénykedtek. Volt, aki a sátorban sepregetett, volt, aki az íját, dárdáját javítgatta. Voltak, akik kövekből csinos kis tűzhelyeket készítettek a sátrak előtt. Mások rajzolgattak a homokba, vagy gyöngyöket fűztek egymás hajába, tolldíszeket, hajpántokat igazgattak egymáson. (A legkisebbek alig múltak három évesek!) A totemoszlopon vidáman vigyorogtak a „törzs” által kartonból készített állatfigurák. Egészen olyan volt a látvány, mintha egy őserdei kis falu lakóit figyelném meg. A gyerekeknek nem kellett már semmiféle különösebb elfoglaltság, inspiráció, feladat. Elvoltak a maguk kis világában, amit egy hét alatt közösen raktunk össze. Amilyen elégedettnek tűntek, annyira meghatott voltam én: néhány egyszerű ötlettel sikerült indián falut varázsolnunk, ahol a gyerekek megtapasztalhatták az alkotás és a szabadság és a közösséghez tartozás, az együttműködés élményét.

Read more

Nyakas hegyi táborok: 2014,nyár

Egyéb, nyári tábor

No Comments


Share this post

 

sárkány

 

Nyári táborok a Nyakas Hegyen, 2014, nyár

A Nyakas hegyi képzőművészeti és természetjáró tábor immár második évadát zárta idén. A „japán”, „kalóz” és „cirkusz” tematikájú hetek óvodás és iskoláskorú résztvevői izgalmas csapatot alkottak, a kicsik idén is sok hasznos dolgot lestek el a nagyobbaktól (a rosszalkodás minden csínjával bínjával kiegészítve). Mindenki megtalálta a karakterének megfelelő pozíciót: nem maradtunk előkelő japán hölgy, kalózkapitány és cirkuszigazgató nélkül.

Idén két új kollégával dolgozhattam együtt: Gerzsenyiné Szuhai Henrietta, aki „civilben” óvónő, illetve Nagy Anita, aki frissen végzett a Zsámbéki Premontrei Iskolaközpontban, és képzőművészeti pályára készül.

A különböző kellékek, jelmezek és díszletek elkészítése mellett volt alkalom bőven kirándulásra, játékra és kötetlen rajzolásra is. (A rajzeszközök egész nap rendelkezésre álltak, amit ifjú vendégeink maradéktalanul ki is használtak.)

A japán héten a lányok kimonót festettek, a fiúk megismerkedtek a klasszikus szamuráj vérttel és a hadviselés szabályaival. Közös erővel több apró japánkert készült el, a tábort pedig teaszertartás zárta, amire a szülők is hivatalosak voltak.

A kalóz héten a hajó mellett sok más nélkülözhetetlen kellék elkészült, többek között papagáj, vitorla, fegyverek és kalapok. Palackpostával érkezett meg a térkép, aminek segítségével szerencsésen az elrejtett nyomára bukkantunk.  A „kincs” elemeiből mindenkinek mobil szobrot, figurát, szerkezetet kellett készítenie, ha el akarta hagyni a lakatlan szigetet… Nem csak a Karib tenger kalózai c. film megtekintésekor láthattunk tengeri vihart, hanem élőben is megtapasztalhattuk azt egy kalandosra sikerült kirándulás közben, – igaz, csupán a szárazföldön. Végül a faluból „kölcsönzött” haszonállatokkal és a nálunk élő kutyával, macskával együtt sikeresen vízre szálltunk és számtalan élménnyel megrakodva zártuk a tengeri utazást.

A cirkusz héten szinte csak ovisok vettek részt, így rangidős táborozónk számára egyértelmű volt: ő lesz a cirkuszigazgató. A kötéltánc, az oroszlánidomítás és a trambulin volt a legnépszerűbb, néhányan pedig –miután kiélvezték mindegyiket, sikeresen ötvözték a mutatványokat a „lovas balerina” bemutatón, a hétzáró előadás keretében.

Reményink szerint jövőre folytatódik a Nyakas hegyi táborozás. Sok ötletet merítettünk az eddigiekből, sok minden vár megvalósításra. Terveink között szerepel a

 „Magyar mesék és mondák” , „A dinoszauruszok világa”, „Harry Potter kalandjai”, „Hogyan éltek és

alkottak az ősemberek” tematikájú hetek megrendezése jövő nyáron.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kalózsisak

 

gésák

 

 

fuvolás lány

 

 

 

 

 

japán kert

 

 

 

 

 

japán kert

 

Read more

Képzőművészeti tábor a Nyakashegyen 2013, nyár

Egyéb

No Comments


Share this post

A Zsámbéki Keresztelő Szent János iskola festészet és grafika tanárjaként tematikus képzőművészeti, és kaland táborokat szerveztünk a Nyakas hegyen. Saját „műtermemben”, valamint a kertben, a hegyen zajló „indián”, „középkor”, ill. „tündérek, manók” tematikájú napközis táborokban hetente tizenkét gyerek vett részt, háromtól tízéves korig.

Igyekeztünk nem csak a választott tematikák művészettörténeti hátterét, motívumkincsét megismertetni a gyerekekkel, de ezen túl próbáltuk átélhetővé tenni az indián népek, középkori lovagok, kézművesek, harcosok természethez, egymáshoz való viszonyát. A tábor résztvevői kipróbálhatták, milyen sátorban tanyázni, vagy harci szekérrel csatába indulni.

Kirándulásokkal, némi testedzéssel, versenyekkel, játékokkal kiegészítve készítettünk el sok fontos eszközt, ékszert, használati tárgyat, ami jellemző az adott korra, vagy kultúrára, megfigyelve és tovább gondolva az ismert, jellegzetes motívumokat, szabadon kezelve azokat.

A legkisebbek is kivehették a részüket az alkotó munkából és az aktív napi programból.

A tábor sikerén felbuzdulva idén újabb kultúrköröket igyekszünk feldolgozni, és a gyerekek igényeihez igazodva reményeim szerint játékos formában ébresztjük fel a kíváncsiságukat a képzőművészet iránt, ami minden korban minden kultúrának szerves része volt.

IDEI PROGRAMJAINK:

2014 – nyár

 

 

Read more

Bodygarden

Egyéb, festészet

No Comments


Share this post

A 2013 as Ceredi Nemzetközi Művésztelep témája a KERT volt. A cereden található rengeteg burjánzó kert közül én a temetőkertet választottam. Ide küldtem fényképezkedni  Gyökér Emberkét, aki a halottak gondnoka, őrző védő démona, segít átjutni a kóborló lelkeknek a megnyugvást jelentő égi szférákba. Földi életünkben is sok apró lény van a segítségünkre, a halál sem feltétlenül rémisztő, magasztos kategória. A ceredi temetőkert ezt a nyugalmas, természetközeli állapotot sugározza, amiben az elmúlás, – Gyökér Emberkék segítségével – fájdalommentes, békés élmény. Az emlékek úgy kóborognak itt, mint a naptól kitikkadt galambok, mint a ceredi kánikulában fel alá sertepertélő, kerteket keresgélő festők, koncept művészek, fotósok és szobrászok – a helyiek legnagyobb örömére, mert így a hőgutával fenyegető uborkaszezon is megtelik élettel, pezsgéssel, a temetőtől a libafarmon át egészen a parókia rózsalugasáig.

Read more

Táborozás a szőlőhegyen

Egyéb

No Comments


Share this post

Az idén elkészült Art Factoryban, ami egyben lakóházként is funkcionál, nyári gyerektáborokat szervezünk. Két korcsoportban hirdetjük a képzőművészeti és természetjáró táborokat.

A mini csoportot 3tól 8, a junior szakosztályt 8tól 12 éves korig ajánljuk. Mindkét korcsoportban más jellegű feladatokkal, játékokkal készülünk, hogy a gyerekek megismerkedhessenek néhány alapvető képzőművészeti technikával, fejlesszék a kézügyességüket, és játszva edzzék a koncentrációs készségüket.

A nap második felében, az ebéd utáni sziesztát követően természetjáró, kiránduló, sétáló programokban vehetnek részt, vagy csupán a 1800m2 alapterületű kertben próbálhassák ki a “táborozási alapismereteket”.

Bízunk benne, hogy a vakáció idejére igazi közösséget összekovácsoló, változatos és élvezetes programokkal szolgálunk a kicsiknek és nagyobbaknak. Mindezt tágas, és gyönyörű környezetben, a zsámbéki Nyakashegy oldalában.

 

 

 

Időpontok: nagycsoport: jún.24-28, júl.8-12.

kiscsoport: júl.1-5, júl. 22-26.

 

árak: teljes turnus (5nap): 20 000 ft,

napi jegy: 6000 ft.

kontakt:      Szemethy Orsi 202537628

Bolyki Kriszta 308500402

 

 

 

 

Read more

Muki

Egyéb

No Comments


Share this post

 Muki minden olyan lény, amely megbújik a sötétben, mesék, mítoszok, legendák barlangjaiban.

 Nem állat és nem ember. Donnie Darko álarcos nyuszija, és a Mulholland Drive csak pillanatra látott, elmosódott szörny feje is ebből a fajtából való.

Ami filmben konkrét, az a fejünkben néha csak elillanó álomkép. Gyerekkorban furcsa, torz fejnek tűnhet egy álarcos szilveszterező, vagy jelmezbáli alak. Csuklyás rémnek a szállodába hazatérő síelő, aki a hóvihar miatt burkolta magát sálba, sapkába. Cirkuszi plakátról, bolti reklámról, egy képeslap borítójáról, tévéképernyőről is bólinthat felénk valami oda nem illő, groteszk figura.

Nagyanyák, nagyapák mesélnek róla, hogy elvegyék a kedvedet az erdőben kószálástól.

Kis galériánkban néhány nyári skiccet láthattok a Mukiról. Az olykor testet öltő, olykor köszönés nélkül elillanó rémalakról.

 

Read more